Webinaarin järjestäminen – Standard vai Webcast?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
GoToWebinar webinaarin järjestäminen - Standard vai Webcast?

GoToWebinar-webinaarijärjestelmässä on käytettävissä kaksi erilaista teknistä tapaa webinaarin järjestämiseen: Standard ja Webcast. Mitä nämä termit tarkoittavat ja mihin kaikkeen valinta vaikuttaa käytännössä?

Webinaarin järjestäminen – valinta 1: Live vai Automaattinen (Recorded)?

 

Kun webinaarin luominen käynnistetään GoToWebinar-järjestelmässä, ensimmäinen käytettävään tekniikkaan ja webinaarin järjestelyihin liittyvä valinta on se, järjestetäänkö live-webinaari vai automaattinen webinaari.

Live-webinaarissa osallistujat seuraavat live-lähetystä ja esiintyjät tekevät työnsä silloin, kun webinaari on käynnissä. Automaattinen webinaari (GoToWebinar-järjestelmässä valinta Recorded, tunnettiin aiemmin nimellä Simulated Live) on puolestaan webinaari, jonka sisältö on kokonaisuudessaan luotu etukäteen ja webinaarin osallistujat seuraavat itse asiassa videotallennetta.

GoToWebinar Standard vai Webcast

Webinaarin järjestäminen – valinta 2: Standard vai Webcast?

 

Jos valitset Live-webinaarin järjestämisen, on vielä valittava live-webinaarin järjestämiseen käytettävä tekninen ratkaisu kahden vaihtoehdon väliltä:

Standard (ns. tavallinen webinaari)
Webcast (selainpohjainen webinaari)

 

Valinta näiden kahden välillä vaikuttaa ennen kaikkea siihen, millä tavalla webinaarin yleisöön liittyvien osallistujien yhteys webinaariin muodostetaan ja minkälainen käyttöliittymä osallistujilla on webinaarin aikana. Webinaarin pääkäyttäjät ja esiintyjät liittyvät webinaariin aina Standard-vaihtoehdon mukaisella teknisellä ratkaisulla.

Standard – tavallinen GoToWebinar-webinaari

Standard tarkoittaa GoToWebinar-webinaarijärjestelmässä tavallista live-webinaaria. Webinaariin osallistutaan tietokoneella työpöytäsovelluksen avulla, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikkien webinaariin osallistuvien (mukaan lukien webinaarin järjestäjät, avustajat ja vierailevat puhujat) työasemalle asennetaan webinaariin liittymisen yhteydessä pieni apuohjelma.

Kun apuohjelma on asennettu, yhteys webinaariin muodostetaan ja webinaarin sisältö avautuu erilliseen katseluikkunaan. Lisäksi webinaarin osallistujien käytössä on erillinen ohjauspaneeli, jonka kautta yleisöön liittyneet osallistujat voivat esimerkiksi esittää tekstimuotoisia kysymyksiä.

Standard-webinaari on GoToWebinarin alkuperäinen ja vuosien mittaan luotettavaksi hiottu tekninen ratkaisu, jonka avulla saavutetaan ensinnäkin erittäin hyvä kuvan laatu. Esimerkiksi PowerPoint-diat näkyvät osallistujille jatkuvasti täsmälleen samalla tarkkuudella kuin esiintyjän omalla ruudulla ilman monia muita webinaarijärjestelmiä vaivaavaa ajoittaista sumentumista. Ruudulta jaettavan sisällön (diaesitykset, selaimesta näytettävä sivusto, ohjelmisto jne.) lisäksi GoToWebinar Standard -webinaarissa voidaan näyttää yleisölle kuvaa yhdellä tai useammalla videokameralla.

Standard-webinaariin osallistuville voidaan tarjota tietokoneen kautta kuunneltavan äänen lisäksi myös kuuntelumahdollisuus erityiseen konferenssipuhelinnumeroon soittamalla.

GoToWebinar Standard -webinaariin voi osallistua myös tabletilla tai älypuhelimella. Maksuton GoToWebinar-sovellus on ladattava ja asennettava laitteen sovelluskaupasta ennen osallistumista.

Standard-webinaarivaihtoehto on käytettävissä kaikissa GoToWebinar-pakettivaihtoehdoissa.

Suurin yhtäaikainen osallistujamäärä GoToWebinar Standard -webinaarissa on 100 (GoToWebinar Starter -lisenssi), 500 (GoToWebinar Pro -lisenssi) tai 1000 osallistujaa (GoToWebinar Plus -lisenssi).

Ainoa Standard-webinaariin liittyvä kysymysmerkki liittyy tarvittavan apuohjelman asentamiseen. Joissakin harvinaisissa tapauksissa työaseman ja/tai lähiverkon tietoturva-asetukset voivat olla niin tiukat, että GoTo Opener -apuohjelmaa ei voida asentaa työasemalle. Tällöin webinaariin osallistuminen ei ole mahdollista ilman IT-tukea ja ääritapauksissa sekään ei auta. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin erittäin poikkeuksellisia, joten Standard on useimmiten webinaarin järjestäjälle oikea valinta.

Webcast – selainpohjainen GoToWebinar-webinaari jopa 3000 osallistujalle

GoToWebinar Webcast on vaihtoehtoinen tapa järjestää live-webinaari. Suurin ero Standard-webinaariin nähden liittyy yleisön osallistumistapaan: Webcast-webinaariin liitytään selaimella, erillistä työpöytäsovellusta ei tarvita.

Selainpohjainen toteutus nopeuttaa webinaariin liittymistä etenkin ensimmäisellä osallistumiskerralla, koska Standard-webinaarissa käytettävän apuohjelman lataus- ja asennusvaiheet jäävät pois. Lisäksi Webcast-webinaariin voi liittyä myös niissä tapauksissa, joissa tietoturva-asetukset estävät Standard-webinaarissa tarvittavan ohjelmiston asentamisen työasemalle.

Webcast-webinaarin sisältö näkyy osallistujille tavallisessa selainikkunassa. Standard-webinaarissa käytettävää erillistä katseluikkunaa ja ohjauspaneelia ei siis osallistujien ruuduilla näy lainkaan.

GoToWebinar webcast-webinaari selainikkunassa

Yleisöön tulevat osallistujat voivat kuulla webinaarin esitykset tietokoneen ääniyhteyden kautta. Järjestäjät ja avustajat voivat käyttää myös puhelinta soittamalla webinaarille varattuun konferenssipuheluun.

Osallistujat voivat myös Webcast-webinaarin aikana esittää tekstimuotoisia kysymyksiä kirjoittamalla ne kysymyskenttään, joka avautuu ruudun oikeaan alanurkkaan klikkaamalla pystypalkissa näkyvää kysymysmerkki-symbolia.

GoToWebinar-webinaareissa yleisökysymykset näkyvät vain järjestäjille, toiset osallistujat eivät näe kysymyskenttään kirjoitettuja viestejä.

GoToWebinar-webcast kysymysten esittäminen

Webinaarin järjestäjä voi tarjota yleisölle myös ladattavia aineistoja (handouts), esimerkiks puhujien esitykset PDF-tiedostoina. Osallistujat voivat ladata ne klikkaamalla oikean reunan pystypalkissa olevaa symbolia, jolloin ladattavat aineistot näkyvät ja ne voi ladata omalle tietokoneelle.

GoToWebinar-webcast ladattavat aineistot handouts

Myös GoToWebinar Webcast -webinaariin voi osallistua tabletilla tai älypuhelimella. Maksuton GoToWebinar-sovellus on ladattava ja asennettava laitteen sovelluskaupasta ennen osallistumista.

Järjestäjän kannalta Webcast-webinaarin toteuttaminen tapahtuu käytännössä hyvin samalla tavalla kuin Standard-webinaarin. Webinaarin pääkäyttäjät, esiintyjät ja avustajat liittyvät mukaan täsmälleen samalla tavalla kuin Standard-webinaariin ja voivat käyttää samoja toimintoja kuin Standard-webinaarissakin. Selainpohjainen osallistuminen koskee siis vain yleisöä.

Muutamia erojakin löytyy. Järjestäjän tulee seuraavat seikat silloin, kun Webcast-vaihtoehtoa käytetään webinaarin järjestämisessä:

  • Webinaarin aikana ei yleisöstä voi siirtää osallistujia avustajan tai pääkäyttäjän rooliin kuten Standard-webinaarissa
  • Suullisia yleisökysymyksiä ei voi ottaa vastaan, sillä yleisölle ei voi avata puheyhteyksiä kuten Standard-webinaarissa

Kumman vaihtoehdon siis valitsen?

GoToWebinar Standard on useimmiten oikea vaihtoehto. Standard on luotettava ja sen kautta välitetyn kuvan ja äänen laatu on aina tasaisen hyvä.

Webcast-webinaarin käyttöä kannattaa harkita ensisijaisesti silloin, kun GoToWebinar Plus -lisenssin 1000 osallistujan maksimikapasiteetti ei riitä (Webcast-webinaarin voi osallistua Plus-lisenssiä käytettäessä jopa 3000 henkilöä yhtä aikaa).

Toinen Webcast-vaihtoehton käyttöä puoltava seikka on se, jos webinaariin kutsutaan yleisöä sellaisesta organisaatiosta, jossa verkon ja työasemien tietoturva-asetukset on ruuvattu niin tiukalle, että GoToWebinar Standard -webinaariin osallistuminen ei ole mahdollista.

GoToWebinar

Järjestä rajattomasti webinaareja kiinteällä hinnalla alkaen 89 €/kk

Kommentoi

Tilaa Webinaari.fi-blogi

Tilaa uudet blogiartikkelit sähköpostiisi. Voit perua tilauksen milloin tahansa.