Videokamerakuvat mukaan GoToWebinarin tallenteisiin

Videokamerakuvat mukaan gotowebinar-tallenteisiin

Citrix GoToWebinar on maailman suosituin webinaarijärjestelmä, jota sekä webinaarien järjestäjät että webinaareihin osallistuvat arvostavat sen luotettavuuden lisäksi myös erinomaisen kuvan ja äänen laadun takia. GoToWebinarissa on webinaarien videotallennuksen osalta ollut pieni kauneusvirhe: sen sisäinen tallennusjärjestelmä ei tallenna esiintyjien videokameroiden kuvaa. GoToWebinarin täysin uusi pilvipohjainen videotallennusvaihtoehto on parhaillaan beta-testauksessa, joten asiaan on pikapuolin tulossa korjaus.

Mikä on videokameran käytön rooli webinaarissa?

Webinaari ei ole televisio-ohjelma tai jäähalliseminaarin live-striimaus. Webinaari järjestetään täysin verkossa, useimmiten ilman erityisiä tila- ja kuvausjärjestelyjä. Webinaarin keskeisin sisältö välitetään osallistujille esiintyjän tietokoneen ruudulta näytettävien aineistojen, kuten PowerPoint-esitysten, sekä puhujan äänen avulla. Näistä kahdesta riippuu suurelta osin myös webinaarin osallistujakokemus ja ennen kaikkea se, kuinka tyytyväisiä osallistujat ovat webinaarin antiin.
Jos et vielä ole järjestänyt omia webinaareja, seuraava voi olla yllätys:
Videokameran kautta välitettävän ”puhuvan pään” lisääminen webinaariin ei juurikaan kasvata osallistujien tyytyväisyyttä. Jos esitys muuten on napakka, asiasisältö laadukasta ja puhujan ääni selkeä, webinaari toimii näiden varassa mainiosti.
Edellä mainittu näkemys perustuu usean vuoden aikana kerättyihin tuhansiin osallistujapalautteisiin. Haluttomuuden näyttää omaa naamaansa webinaarin osallistujille ei siis missään tapauksessa tarvitse olla esteenä webinaarien käytön aloittamiselle!
Mutta: videokuvan käyttö verkkoviestinnässä on kokonaisuutena voimakkaassa kasvussa esimerkiksi Periscopen sekä Facebook Liven kaltaisten uusien palveluiden yleistyessä. Ja vaikka ei välttämätön olekaan, videokameran avulla välitetty elävä kuva esiintyjästä kasvattaa osaltaan läsnäolon tuntua ja voi tätä kautta myös kasvattaa webinaarin vaikuttavuutta. Kun lisäksi webinaaria varten riittää hyvälaatuinen USB-liitäntäinen web-kamera ja sopiva yleisvalaistus, kynnys videokamerakuvan lisäämiselle webinaareihin on hyvin alhainen.

Videokamerakuvat tarttuvat nyt mukaan GoToWebinarin tallenteisiin

Citrix GoToWebinarilla järjestetyissä webinaareissa on jo pitkään voinut käyttää myös videokameraa sisällön tuottamisessa – itse asiassa yhtä aikaa voi näyttää kuvaa jopa 6 eri kameralta.
GoToWebinarin tallennusjärjestelmän heikkoutena on ollut se, että videokamerakuvat eivät ole tähän asti tallentuneet webinaarien videotallenteisiin. Videoilta löytyy kaikki, mitä ruudulta on jaettu sekä puhujien äänet, mutta videokameroiden kautta välitetyn kuvan ovat nähneet vain ne, jotka ovat osallistuneet webinaariin. Mikäli webinaarin esiintyjien videokamerakuvien tallentaminen on ollut tärkeää, tallennus on jouduttu tekemään erillisellä ruudunkaappausohjelmistolla.

Uusi pilvipohjainen tallennusjärjestelmä lisää videokamerakuvat tallenteisiin

GoToWebinarin tallennusjärjestelmä on uudistumassa ja uusi pilvipohjainen tallennusvaihtoehto on parhaillaan beta-testauksessa.
Uuden tallennusjärjestelmän merkittävin hyöty on se, että nyt myös kaikkien webinaarin aikana käytössä olevien videokameroiden kuvat tulevat mukaan webinaarin videotallenteeseen. Videokameran kuva tallentuu automaattisesti aina, kun kamera on käynnissä.
Samalla kun videokamerakuvat liitetään mukaan videotallenteisiin, myös tallennustilan suhteen asiat menevät eteenpäin.
Vanhassa tallennusjärjestelmässä videotallenne luodaan sille työasemalle, jolta tallennuspainiketta painetaan webinaarin aikana. Uudessa järjestelmässä käytetään GoToWebinarin omaa tallennustilaa, jonka aiemmin voimassa ollut 3 GB tilarajoitus on samalla poistettu. Käytössä on nyt rajattomasti pilvipohjaista tallennustilaa omien webinaarien videotallenteille. Toistaiseksi videotallenteista luodaan automaattisesti myös paikallinen kopio, mutta suunnitelmissa on näillä näkymin paikallisen tallennusvaihtoehdon poistaminen kokonaisuudessaan.

Miltä GoToWebinarin videotallenteet näyttävät jatkossa?

Webinaarin aikana voidaan jatkossa toimia samalla tavalla kuin tähänkin asti. Ero aiempaan näkyy vasta tallennetta katseltaessa.

Vaihtoehto 1: Vain ruudulta jaettu sisältö

Tässä tilanteessa videokamerat ovat kiinni ja yleisölle näytetään esimerkiksi PowerPoint-esitys koko ruudun tilassa. Alla näet, miltä tämä näyttää videotallenteen katsojalle.
GoToWebinar - presentaatio, ei videokamerakuvaa

Vaihtoehto 2: Ruudulta jaettu sisältö ja videokamerakuva

Tässä vaihtoehdossa näytetään yhtä aikaa PowerPoint-esitys tai muu ruudulta jaettava sisältö sekä videokamerakuva (tai -kuvat). Videokamerakuva sijoittuu videotallenteen vasempaan reunaan, useampaa kameraa yhtäaikaa käytettäessä videokuvat ovat vasemmassa reunassa päällekkäin.
GoToWebinar - presentaatio ja videokameran kuva

Vaihtoehto 3: Vain videokamerakuva

Webinaarissa voidaan näyttää myös pelkästään videokameran tai -kameroiden lähettämää kuvaa. Tällöin ruudulta ei jaeta mitään sisältöä ja yleisölle välitetään vain videokuvaa ja ääntä.
GoToWebinar - vain videokameran kuva
Huomioi, että kaikkia näitä vaihtoehtoja voidaan webinaarin aikana käyttää vuorotellen, vaihtaen sisältöä sen mukaan, mikä on viestinnän tehokkuuden ja osallistujakokemuksen kannalta järkevintä.

Esimerkki erilaisten sisältöjen käytöstä webinaarin aikana

Webinaarin esiintyjä käyttää aluksi pelkkää videokamerakuvaa. Hän toivottaa yleisön tervetulleeksi ja esittäytyy yleisölle, jonka jälkeen käynnistää esimerkiksi PowerPoint-esityksensä ja kytkee samalla kameran pois päältä. Kun esitys on pidetty ja siirrytään kysymys-vastaus -osioon, esiintyjä tai esiintyjät voivat jälleen kytkeä videokamerakuvan päälle ja pitää samalla esitysmateriaaleja näkyvillä, jolloin kysymyksiin vastaamisen aikana voidaan esimerkiksi siirtyä esityksessä siihen kohtaan, jossa käsitellään kysymyksen aihetta.
Kaikki edellä mainitut sisältövaihtoehdot tallentuvat jatkossa GoToWebinar videotallenteisiin, joten videotallenteen katsojan kokemus on mahdollisimman lähellä webinaariin osallistuneen kokemusta.
Ensimmäisten testien perusteella uuden pilvipohjaisen järjestelmän tuottamien videotallenteiden kuvan ja äänen laatu ovat entistäkin parempia, joten GoToWebinarin videotallenteille on jatkossa nykyistäkin enemmän hyötykäyttöä.

Miten saan uuden pilvipohjaisen tallennusjärjestelmän käyttööni?

Ota uusi tallennusjärjestelmä käyttöön GoToWebinar-tilin Settings-osiossa. Valitse kohta ”Save recordings online” ja varmista, että alla näkyvä kohta ”Include webcams in the recording” on valittuna.
GoToWebinar - tallennuksen asetukset
Tämän jälkeen webinaarien videotallenteet löytyvät päävalikon My Recordings -linkistä avautuvalta sivulta tunnin sisällä kunkin webinaarin jälkeen.

Haluatko sinä järjestää vaikuttavia webinaareja?

Citrix GoToWebinar on ammattilaisten luottama webinaarijärjestelmä, jolla on jo kymmeniä tyytyväisiä käyttäjiä Suomessa. GoToWebinarin avulla pääset nopeasti vauhtiin ja onnistut heti ensimmäisestä webinaarista lähtien.

Ota yhteyttä

Jos olet kiinnostunut omien webinaarien järjestämisestä, lähetä minulle yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella tai soita numeroon 050 3566 250.


Kommentoi

Tilaa Webinaari.fi-blogi

Tilaa uudet blogiartikkelit sähköpostiisi. Voit perua tilauksen milloin tahansa.

Ota yhteyttä